INFN

×

 

Work in progress

Torino (TO)

2016

 

client INFN, National Institute for Nuclear Physics

size 1700 sqm

project design ELASTICOSPA + 3

team Stefano Pujatti, Alberto Del Maschio, Serena Nano, Valeria Brero, Stefano De Pippo, Alessandro Rossi, Corrado Curti, Daniele Almondo, Andrea Rosada

 

Tony's House

×

Private Houses

Pordenone

1999

The challenge here was to approach the redevelopment of this rather banal house (in a far from propitious setting as a scrap-metal recycling plant) with the same care and attention as one might apply in restoring a historic building.

Exploiting contradictions between the actual site and the world of aspirations, we were stimulated by the clients' clear-sighted irony to play upon what have become veritable status symbols. The marble which is generally used for public areas here becomes a sort of carpet. Similarly, a rusty old water tank plays the role of a rustic fireplace - another classic feature associated with the popular notion of such houses.

By adding a swimming pool on the roof we tried to create a new relation with the landscape: in fact, seen from a distance, the scrap metal becomes the stuff of atmospheric poetic installations. Isolated from the noise and dirt that surrounds them, these recycled objects have the sculptural, chromatic qualities of works of art.

In the garden, some crushed cubes of scrap metal serve to form a dividing wall between residence and work, between rusty metal and stainless steel kitchen.

Two large vases, made from a recycled water tank, raise trees up to the level of the water in the pool.

 

 

client: private

size: 270 mq

project design: ELASTICO (Stefano Pujatti, Simone Carena, Alberto Del Maschio)

team: Stefano Pujatti, Simone Carena, Alberto Del Maschio, Cesario Carena, Ester Musso, Davide Musmeci, Cristina Negri, Ludovico Ricci

photographs: Pino Dell’Aquila

 

Villanova's Cemetery

×

Public

Villanova (PN)

1999

The area occupied by the new cemetery is also home to a small thirteenth-century church and is crossed by the river Meduna, which flows through numerous fields of crops. None of the structures stands higher than the maize which grows in the surrounding fields. This means that during the summer season, the cemetery disappears in a mass of greenery, reappearing as if risen from the ground after the crops have been harvested.

Only visible from outside the cemetery, the walls vary in structure according to the point from where they are viewed. Seen from the area liable to flooding by the river, they take the form of masses of rock contained within metal gabions; from the town, they are gently modulated, keeping due distance from the houses; seen from the church, the walls open up into entrances.

The burial area within is a lawn raised above the usual ground level (to prevent flooding) and inclined as if striving to touch heaven.

The tombs are located in a long 'trench' that cuts through the inclined lawn. There are only two levels of loculi, with each plaque being positioned in a different way. Thus the visitor fixes upon a tomb that is individual and each plaque responds to an individual gaze.

 

 

client: Comune di Pordenone

size: 1500 m2

project design: ELASTICO (Stefano Pujatti, Simone Carena, Alberto Del Maschio)

team: Stefano Pujatti, Simone Carena, Alberto Del Maschio, Ludovico Ricci, Cristina Negri

structural design: ing. Dal Mas

building contractor: Poletto e Franceschin

photographs: Pino Dell’Aquila

Antibiotico

×

Housing

Settimo Torinese (TO)

2009

The project involved a context characterized by workers' houses made of bricks, neatly arranged in a row, with  gardens and orchards, that were built  together with an industrial settlement. The old residence for bachelors is trasformed into flats and terraced houses.

The aim was to don't change the original rhythm of facades that seemed very studied and researched, although its simplicity (this is a project of the architect Gio Ponti): the elevations were characterized by alternating between walls in brick and hollows in plaster with window openings. 

The building elevation has allowed us to concern the original structure as a basement on which to build the new addition, that is clear and formally independent.

The project envisaged to build terraces and roof windows with a new regular subdivision overlapping the existing one.

The historical phases are made clear by using zinc slabs cladding for the new addition and zinc-coated metal sheet for the railings. So the choise of a single material stresses the attention in those focus elements existing before the intervention. 

 

 

client: I.C.G. s.r.l.

size: 1380 m2

project design: ELASTICO SPA

team: Stefano Pujatti, Valeria Brero, Corrado Curti, Daniele Almondo

structural design: Ciro Semeraro

building contractor: I.C.G. s.r.l.

photographs: Lorenzo Serra, Marco Boella

Marble Age

×

Work in Progress

San Quirino (PN)

2009

 

client: private

size: 240 m2 

project design: ELASTICOSPA + 3

team:  Stefano Pujatti, Alberto Del Maschio, Valeria Brero, Corrado Curti, Daniele Almondo, Serena Nano, Marco Burigana, Andrea Rosada